Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
02
Feb

Skäms du?

Skrivet den 02 Feb 2023, kl 10:26

Bengtsfors, Tranås, Aneby, Hofors eller Grycksbo. Kanske är du själv uppvuxen eller arbetar på en plats i liknande storlek? Hur är det med stoltheten över detta? Jag är själv uppväxt i Sköllersta, en tvättäkta håla, söder om Örebro, där sista bussen från Örebro gick 18.30 på vardagar och inte alls på helgen. Det var så där… Om du är uppvuxen eller bor på en liten ort, hur känner du? 

En av mina vänner, Stefan Lundell som driver en stor podcast, nämner åtminstone en gång i varje avsnitt hans hemort Ljungskile. Han är en sann ambassadör som märkligt nog bor kvar i Stockholm! Hur har filmer som Fucking Åmål och Smala Sussie påverkat människor? Där skildrar en storstadselit svensk landsort och lär oss att vi absolut inte ska flytta till en sån ort. Skäms vi över de små ställena vi kommer ifrån mer i Sverige än i andra länder?

Moa Björnson, en riktigt cool tjej som är utvecklingschef i Træna kommun i Norge, bekräftar den bilden och förklarar att i Norge finns det en tradition av att hylla sin uppväxtort. ”Här har de namn där det går att härleda var de kommer från, bär stolt sina folkdräkter och är inte rädda för att breda på med sina dialekter. I Sverige är det däremot tradition att skämmas för att man kommer från ett mindre ställe”. Moa Björnson är själv uppväxt i Åmål och konfronterades med relationen till sin hemort när filmen Fucking Åmål kom. Hon menar att det är ett igenkännande i berättandet att små platser är omoderna och lite på efterkälken. Moa berättar att hon var femton år när filmen kom. Hon blev peppad av filmen att utveckla Åmål och att skapa det man vill ha, i stället för att klaga. Hon ville vara stolt över platsen hon kom ifrån. Det kanske är den stoltheten vi från Dalarna vill visa omvärlden med den lilla ”kulan med bara Dalarna på”?  

En nyckelfaktor för att lyckas attrahera talanger till mindre platser är att jobba med de som redan bor på platsen. Det är först när de talar gott om platsen som talanginflyttning fungerar på riktigt. En väldigt liten plats i Sverige som lyckats med det är Resele i Ångermanland utanför Sollefteå. Orten har uppmärksammats nationellt för den så kallade Reseleandan som innebär att såväl unga som gamla talar gott om sin hemort. De går mot strömmen när det gäller landsbygdsorter och har under flera år kunnat visa på inflyttning. MEN vi är inte sämre i Falun. För någon vecka sedan publicerade tidskriften Dagens Samhälle ett reportage att bl.a. faluborna, du och jag, gärna rekommendera andra att flytta hit!

Resele har en uttalad vision om ökad befolkning, mer företagande och att fylla tomma hus med liv. Ett verktyg för att nå visionen är just att vara goda ambassadörer för sin by, med stolthet som ledmotiv. Ett annat verktyg i lådan är personlig kontakt med människor som vill flytta till Ramsele, vilket för oss in på det personliga mötet. Det mötet sker självklart även digitalt och är ett av skälen till att vi för ett tag sedan kickade igång kontot @mittfalun. Där delar vanliga falubor med sig av sin vardag i vår fantastiska stad Falun med Dalarnas mysigaste stadskärna. Kika in kontot och vill du vara med, hör av dig till erika@centralastadsrum.se.

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun